Welke vorm kies ik voor mijn video?

Er zijn tegenwoordig zo enorm veel video’s en het aantal daarvan blijft alleen maar toenemen. Juist door de populariteit groeit de markt. Toch wil je als bedrijf opvallen met unieke content. Waar leg je dan de focus op en welke vorm kies je om niet een tien uit een dozijn video te laten maken?

Ten eerste bepaal je natuurlijk welk verhaal je wilt vertellen. Lanceer je een nieuw product? Open je een kantoor in een andere stad? Wil je je diensten promoten en heb je daar een video voor nodig of wil je juist je klanten laten weten hoe het dagelijkse productieproces verloopt? Het bepalen van het “te vertellen verhaal” is al een grote stap. Daar past natuurlijk al een vorm bij.

De keuze is reuze

Er zijn ontzettend veel vormen om uit te kiezen. Een aantal zijn bijvoorbeeld: de commercial, de productreview, de productdemonstratie, branded entertainment, contentmarketingvideo’s, een bedrijfsoverview, videohandtekening en ga zo maar door. Dit zijn dan alleen nog maar standaard vormen van video’s om in te zetten. Je kunt het natuurlijk ook nadenken over een videoportret van de directeur bijvoorbeeld. Of een korte documentaire over de bijen die was aanleveren waar jij je kaarsen mee maakt.

Een kleine selectie

De commercial is duidelijk. Kom met een creatieve manier om reclame te maken voor jouw product of bedrijf. Misschien ligt deze vorm tegenwoordig al dichter bij branded entertainment. Sommige commercials zien eruit als een film uit de bioscoop en sommige films zien er weer uit als een commercial met alle merken die door het beeld flitsen. Dit is misschien de meest creatieve vorm maar dat heeft ook een nadeel. Wanneer mensen deze online voorbij zien komen zitten ze daar niet op te wachten. Commercials horen op televisie. Hoe vaak klik jij niet pre-roll (reclamaefilmpje dat afspeelt voor een video op Youtube) weg?

Dan is de productdemonstratie weer een stap dichter om gewoon op internet afgespeeld te worden. Mensen kunnen al snel zo’n video delen als het om een heel handig apparaat gaat bijvoorbeeld. #dezemoetenjullieookkopen. Het helpt de gebruiker om te begrijpen hoe een apparaat of dienst werkt. Echt flitsend en creatief is zo’n video alleen niet omdat je toch wilt zien wat er gebeurt.

#dezemoetenjullieookkopen

De productreview is alweer iets meer een video waarin je creatief kunt denken en doen. Doordat je de hele video in scene zet gaat het creatief zijn en bepalen van shots heel makkelijk. De vraag is dan alleen hoe objectief deze video dan is. Je wilt liever dat een echte klant een video van jouw product online zet en er een review over geeft. Maar wat als de ervaring van de klant nu negatief is?

Social influencers

Dan is wellicht de inzet van een vlogger of social influencer het volgende idee? Dan spreken we meer van branded entertainment. Deze vlogger kan een goed verhaal neerzetten over jouw product of dienst. Daar kun je hem of haar uiteraard voor betalen. De vlogger heeft een enorme achterban waardoor je snel en makkelijk die groep aan kunt spreken. Het is wel belangrijk om de vlogger de ruimte te geven om iets met het product te doen en dat hij of zij bij het merk past. Niemand wil zien dat een nerd een sportief merk gaat vertegenwoordigen..

De laatste vorm die ik behandel in deze blog is de videohandtekening. Dit is een video die wellicht altijd relevant is maar niet snel wordt gebruikt. Dat komt natuurlijk omdat het meesturen van een goede video veel data in beslag neemt. Een mail kan dat nog niet zo makkelijk aan. Er zijn wel al diensten die dit aanbieden maar die kosten dan weer extra geld. Een belangrijk punt is dat het een goede video moet zijn. Het moet de moeite waard zijn om te bekijken!

Er zijn nog veel meer vormen waar je je verhaal in kunt gieten. Waarschijnlijk teveel om in deze blog te beschrijven. Een ding is het belangrijkste en dat is dat je weet welk verhaal je wilt vertellen. Dan komt de vorm vanzelf.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.