Video laten editen

Bij Blauwborst Media is het mogelijk om enkel een video te laten editen.

Video editor gezocht? Op dit moment zijn er meerdere klanten die een video marketingstrategie hebben, maar niet het budget om alles te laten filmen. Dan is het laten editen van zelf geschoten materiaal een uitkomst. Want dit blijkt in de praktijk ook de lastigste taak van het maken van videocontent.
Bedrijfsfilm laten maken

Waarom een video laten editen door ons?

Om te beginnen is het raadzaam om iemand met enige ervaring in filmen de video te laten maken en editen. Wanneer dit niet kan dan kunnen wij vooraf een korte cursus geven in het filmen met een simpele camera of smartphone. Dan komen vooral de basics aan bod zoals compositie, gebruik van licht, audio, camerabeweging en nog enkele technische details. Zo is er een basis om alsnog hoogwaardige content te maken. Het zal natuurlijk niet de kwaliteit halen die wij kunnen neerzetten maar het begin is er. Daarna stuurt het bedrijf het materiaal op. Dit kan via Wetransfer maar elk ander platform om data over te sturen kan gebruikt worden. Wij gebruiken een cloud-systeem omdat wij ook van meerdere platformen werken.

Video laten editen: wat moet je doen?

Het is goed om ook al vanaf het begin te weten hoe de video eruit moet komen te zien, dus hoe je invulling gaat geven aan de content. Komen er bijvoorbeeld interviews in of is er een presentator die in de camera spreekt. Dit zijn allemaal manieren om invulling te geven aan de video en om tijdens het filmen al rekening mee te houden. Het beeld moet namelijk ook ondersteund worden door “sfeerbeelden”. Zo is het interessanter om naar te kijken, het is immers geen radio.
Stefan de Jong videoproductie bedrijf Alkmaar

Video editen op basis van gebruik

Wat ook belangrijk is, is de distributie van de video’s. Want komen de video’s alleen op YouTube te staan, dan is het beter om de beelden in een liggend formaat te filmen. Moeten de video’s enkel op Instagram of TikTok komen, dan kun je beter verticaal filmen. Maar soms moeten de video’s op beide platformen komen te staan. Dan is het wel goed om daar rekening mee te houden in de compositie. Er zal namelijk van het plaatje wat worden afgesneden wanneer je liggend filmt. Stem dit dan ook van te voren af!

Van concept, naar film en laten editen

Dus zodra het concept bedacht is en de eerste beelden geschoten kunnen we met de montage beginnen. Allereerst zorgen we dat interviews of gesproken tekst de juiste lengte heeft met de essentie van het verhaal. Dit is belangrijk voor de snelheid van de video en de inhoudelijke dekking. Daarna, afhankelijk van het concept, maken we het vlotter door middel van muziek, sfeerbeelden en vormgeving in de vorm van korte animaties. Zo krijgt het veelal “amateuristische” materiaal toch een professioneel tintje. Vaak zetten we er ook titelbalkjes in de huisstijl van het bedrijf of instelling bij en plaatsen we een logo in beeld. Zo is de video altijd herkenbaar voor de doelgroep.

Zo zie je maar dat het editen van videomateriaal niet zo simpel is als alles achter elkaar plakken in een video. Er gaat meer denkwerk aan vooraf dan waarbij wordt stil gestaan. Gezien de uren kan het toch interessanter zijn om het te laten filmen door een professional. Dat is ook deels afhankelijk van de strategie. Kijk vooral op onze pagina over videomarketing strategie. Hoe dan ook kunnen wij bij Blauwborst Media zeker de montage van uw videomateriaal realiseren. 

Stefan de Jong | Cameraman inhuren