Waarom zou je een professionele video producer inhuren?

“Als jij het niet doet, dan doe ik het zelf wel!” Dat was de reactie die een bevriende videoproducer een paar weken geleden kreeg. Hij was benaderd om gratis een aantal video’s te maken. Daar kon hij niet mee akkoord gaan waarop de klant zei dat hij had gezien hoe het moet en het zelf wel zou doen. Dat is natuurlijk geen probleem wanneer je al bekend bent met filmen en monteren. Maar waarom zou je wel kiezen voor een professional?

De meeste professionals zijn het niet voor niets. Ze weten wat ze doen. Ze weten hoe ze zo effectief en efficiënt mogelijk een video kunnen produceren. Als je een bedrijf hebt en je doet belastingaangifte dan huur je vaak iemand in. Dan is het ook niet voldoende om maar een aantal cijfertjes op plaatsen te zetten omdat je hebt gezien dat de accountant dat ook deed. Dat geldt voor het maken van een video natuurlijk ook.

Het is ook niet voldoende om een aantal cijfertjes op plaatsen te zetten omdat je hebt gezien dat de accountant dat ook deed.

Kwaliteit
Kwaliteit is belangrijk. Je kunt zelf met een telefoon of camcorder een heleboel filmen. Maar zoals ik in een eerdere blog heb verteld is geluid even belangrijk. Er is een heleboel mogelijk als je creatief bent maar de professional heeft de juiste spullen voor de specifieke taak. Licht, geluid, voice-overs, tekst zijn allemaal factoren die meespelen om een video naar een hoger niveau te tillen en meer kijkers aan te trekken. Dat zijn allemaal weer potentiële klanten.

Ook de montage is zeer belangrijk. Niet alleen de volgorde hoe het verhaal wordt opgebouwd maar ook waar er bijvoorbeeld in het geluid en spraak wordt geknipt. Verder zijn het tempo van de video en effecten factoren om ook rekening mee te houden. Dat is iets waar je alleen met ervaring achter komt wat wel of niet werkt. Daarnaast hebben veel pro’s ook nog kennis van design wat de video weer ten goede komt.

Creativiteit
Omdat de professionele video producer al veel ervaring en een opleiding heeft kan deze ook beter “outside-the-box” denken. De shots en montage zullen veel interessanter worden dan wanneer je zelf aan de slag gaat. De shots zullen niet alleen weergeven wat er gebeurt maar zullen dit smakelijker en interessanter maken. Verder kunnen de pro’s beter de wit- en kleurbalans bepalen en corrigeren.

Er valt veel voor te zeggen om zelf met de smartphone een video in elkaar te draaien. Het is makkelijk en goedkoop. Iets wat een professional niet is. De reden is natuurlijk dat het zijn werk is en dat zie je terug. Wellicht valt zijn kwaliteit te evenaren maar de ervaring telt altijd mee. Het doel van een video is toch om zo veel mogelijk kijkers te krijgen. Maar als je niet oppast dan doe je juist het tegenovergestelde.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.