Waarom wel of niet een virale video?

De viral video is de heilige graal voor elke marketeer. Toch blijkt dat het lastig is om te voorspellen wanneer een video ook echt in aanmerking komt om viraal te gaan. Er zijn genoeg strategieën om te zorgen dat een video veel views krijgt, maar wat er nu echt voor zorgt dat een video viraal gaat is vaak ook afhankelijk van onbekende factoren.

Een viral video is een video die in korte tijd online wordt gedeeld. Ze kunnen miljoenen views krijgen wanneer ze via blogs, social media, mail en websites worden gedeeld. Soms zijn ze zo populair dat zelfs de klassieke media deze video’s ook oppikken zoals de video van Arjen Lubach waarin hij Nederland voorstelt aan Trump.

Dansende baby’s

Voor veel bedrijven lijkt een viral video een mooie oplossing om snel bekendheid te krijgen. De vraag is alleen of dat echt zo is. Zo’n video kan nog zo veel bekeken zijn, als de boodschap niet duidelijk is dan gaat hij zijn doel voorbij. Dat is een belangrijk gegeven om te onthouden. De video hieronder ging bijvoorbeeld ook viral. Iedereen had het over de dansende en skatende baby’s maar niemand had het over de video van Evian. Deze video had een super goed concept en als gevolg dat het viraal ging. De boodschap was alleen niet goed uitgewerkt.

Virals in 2016

In 2016 zijn er ook een aantal video’s viraal gegaan. De inhoud verschilde enorm. Op de lijst van Time.com met de populairste viral videos stonden onder andere de carpool karaoke met <em>Adele</em>, de muziekclip van PIKO-TARO – Pen-Pineapple-Apple-Pen, maar ook een video over de inhoud van de ratel van een ratelslang. Op de vierde plaats stond de video van Nike waarin Cristiano Ronaldo van plaats wisselt met een jonge amateurvoetballer. Deze video is eerder een korte film dan een reclamevideo. Persoonlijk had ik deze video nog nooit gezien, en ik vraag mij ook af wat het effect van deze korte film op Nike heeft gehad.

Ingrediënten

Wat zijn dan de ingrediënten voor een viral video? Niet elk bedrijf kan Cristiano Ronaldo strikken voor een video of heeft budget om een korte film te produceren. En zorgt dat dan voor succes? Belangrijke elementen in viral video’s zijn herkenning, emotie, betrokkenheid en synergie. Daarnaast is het ook belangrijk om te werken met beïnvloeders, communities en verrassingseffecten. Beïnvloeders kunnen bijvoorbeeld vloggers of dus bekende voetballers. Communities zijn de mensen die veel op een blog zitten over een bepaald onderwerp zoals fotografie of film. Dat zijn elementen waar aan gewerkt kan worden of die je zelf kunt bepalen. Die elementen zorgen voor de distributie van je video.

Toch blijft het moeilijk om te weten welke video nu wel of niet viraal gaat. Het moet opgepikt worden door het web. Als we terugkijken naar die top 10 dan is nergens een duidelijk element te vinden die ervoor zorgt dat juist die video het goed zou doen. Er zijn zat video’s met een acteur of bekend persoon die niet viraal gaan. Ik denk dat geluk ook een belangrijk element is. En daarnaast zou het nadelig zijn voor video’s als ze allemaal viraal gaan want wat maakt dan nog het verschil?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.