Is audio belangrijker dan video?

Soms wordt het belang van audio nog wel eens vergeten. Ik zal eerlijk zeggen dat mij dat ook wel eens is overkomen. Gelukkig heb ik altijd op tijd kunnen ingrijpen. Toch zie je vaak een video voorbij komen met alleen muziek en een voice-over. Op zich is dat prima totdat blijkt dat de voice-over is opgenomen met een mobiele telefoon in een badkamer. In deze blog wil ik allereerst het belang van geluid uitleggen en daarna iets vertellen over sound design en waarom dit mijn video’s naar “the next level” gaat brengen.

Video bestaat feitelijk uit twee elementen, namelijk beeld en geluid. Vaak wordt de nadruk heel erg op het beeld gelegd. Dit moet kloppen anders is het mislukt! Een gedachte die bij mij als cameraman vaak omhoog borrelt. De compositie, het licht, de kleuren, alles moet van zo’n goede kwaliteit zijn dat het eigenlijk geschikt is om in de bioscoop af te spelen. In de montage kan ik dan ook flink balen als een shot net onscherp oogt. Dat is waarschijnlijk ook de valkuil waar veel mensen die video’s produceren intrappen. Het beeld moet perfect zijn maar het geluid is mwah…

Het belang van geluid

In het echte leven blijkt dat geluid net zo belangrijk of zelfs belangrijker is. Uit de praktijk komt naar voren dat we onderbelichte of onstabiele shots niet erg vinden. We kijken net zo lief naar grappige kattenfilmpjes die bestaan uit pixels zo groot als legoblokjes als naar droneshots die in 4K zijn gefilmd. Waarom denk je dat ‘America’s Funniest Home Videos’ nog steeds zo populair is met de thuisvideo’s uit 1980?

Wanneer we een video kijken waarbij het geluid blikkerig klinkt, niet goed is opgenomen of er in postproductie iets is misgegaan, zijn we al sneller afgeleid en stoppen we met kijken. Ook al is het beeld nog zo helder met goed licht en prachtige composities. En dat is volgens mij ook het lastige. Vaak wordt geluid voor lief genomen. Zolang je als bedrijf maar goed te zien bent. De boodschap valt weg omdat we afgeleid raken door slecht geluid. Zorg er dus altijd voor dat dit klopt!

Sound design

Dan nu sound design. Op dit moment ben ik bezig met een korte film. Ongeveer drie jaar geleden ben ik begonnen met natuuropnames te maken, in de hoop een film te kunnen maken zoals ‘De nieuwe wildernis’. Het zijn beelden die een hele tijd op de digitale plank hebben gelegen en nu vond ik het tijd om er toch echt iets van te maken. Toentertijd lag mijn focus ook niet op geluid en vooral op het beeld. Nu ik meer ervaring heb met video kom ik erachter dat ik goed geluid echt mis. Wat doe je dan? Gelukkig bestaat er nog zoiets als sound design.

Een voorbeeldje dan. In een van de scenes spelen jonge vosjes in een veld met hoog gras. Hier stond ik tijdens het filmen al behoorlijk ver vanaf. Daardoor was het geluid heel zacht en daarbij was het ook nog eens opgenomen met de camera (het is beter om dat met externe apparatuur op te nemen). Dit geluid kan dus linearecta de vuilnisbak in. Wat ik nu bedacht heb is om soortgelijk gras op te zoeken, mee naar huis te nemen en met mijn handen doorheen te gaan zodat het lijkt alsof er een vosje doorheen rent. Verder heb ik al enkel geluidsopnames gemaakt in bebost gebied waar veel vogels zingen. Wanneer ik dat omgevingsgeluid afspeel komt de hele scene met de vosjes tot leven. Waar ik vroeger enkel en alleen muziek onder die scene zou stoppen probeer ik nu de scene op te bouwen met aanvullend omgevingsgeluid.

Meerwaarde

Dat is dan ook precies waar ik een hoger niveau wil gaan halen in mijn video’s. Vooral video’s waar sfeer belangrijk is, denk ik dat sound design een goede tool is om de beelden aan te vullen. Zo werkt het namelijk ook bij de meeste Hollywood producties. Een bedrijfsvideo heeft natuurlijk een belangrijke functie door te informeren. Sound design zal dan ook ondergeschikt zijn aan de boodschap van het bedrijf. Toch kan het geen kwaad. Zo lang het maar goed opgenomen is en niet afleidt zal het de video alleen maar ten goede komen.

Benieuwd naar 5 manieren om beter geluid op te nemen? Lees dan onderstaand artikel!

Why Audio is More Important Than Video Image Quality

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.